unkt B = (-3,3) jest jednym z wierzchołków prostokąta ABCD. Wierzchołek D tego p
Olx: Punkt B = (−3,3) jest jednym z wierzchołków prostokąta ABCD. Wierzchołek D tego prostokąta
należy do prostej o równaniu 7x − 4y + 33 = 0. Wektor AD = [−2,4]. Napisz równania przekątnych
tego prostokąta.
W odpowiedzi jest:
7x − 4y + 3 = 0 i x + 8y − 21
Robię to zadanie od kilku godzin i wychodzą mi inne wyniki. Czy te odpowiedzi są poprawne czy
może jednak jest błąd?
11 lis 21:33
Janek191:

Jest błąd w zadaniu, bo B i D nie mogą leżeć na jednej prostej,
11 lis 21:39
Adamm:

wyznaczasz punkt C, bo wektor AD jest taki sam jak BC, następnie możesz wyliczyć
prostą prostopadłą przechodzącą przez punkt C, czyli −2x+4y+c=0 a c wyliczasz
z faktu że przechodzi przez C, dalej możesz obliczyć punkt D jako przecięcie się
dwóch prostych, a punkt A z wektora AD, i liczysz dwie proste − przekątne
11 lis 21:41
Adamm: Janek191 mogą
11 lis 21:42
Janek191:
Wróć − może BD to przekątna prostokąta : 7 x − 4 y + 33 = 0
11 lis 21:43
Olx: No właśnie mi wyszło że 7x − 4y + 33 = 0, tylko nie zgadza się to z odpowiedzią.
11 lis 21:46
Adamm: może ktoś zgubił liczbę, musi być dobrze, no chyba że punkty B i D są tymi samymi
11 lis 21:48
Eta:

A(3,6) , B(−3,3) , C(−5,7) , D(1,10)
Prawidłowa Odp: przekątne mają równania:
BD:
7x−4y+33=0 −−− była dana już w treści zadania bo i D i B(−3,3) ∊(7x−4y+33=0)
AC:
x+8y−51=0
12 lis 01:15