Rozłóż na czynniki
Patryk: Wyrażenie: (3x+4)2−4
Jak to ugryźć? Przekształciłem to do tej postaci: 9x2+24x+12, ale zupełnie nie wiem co zrobić
dalej.
Z góry dziękuję za pomoc
11 lis 21:29
Adamm: (3x+4)
2−4=0
(3x+4)
2=4
3x+4=2 lub 3x+4=−2
| | 2 | |
3(x+ |
| )(x+2) to twoje wyrażenie |
| | 3 | |
11 lis 21:30
Adamm: albo można było prościej, (3x+4)2−4=(3x+4−2)(3x+4+2), a odpowiedź moja jest zła, całość
powinna
być pomnożona przez 9
11 lis 21:32
Janek191:
Lub
(3 x + 4)2 − 4 = ( 3 x + 4)2 − 22 = ( 3 x + 4 − 2)*( 3 x + 4 + 2) =(3 x + 2)*( 3 x + 6) =
=3*(3 x + 2)*(x + 2)
11 lis 21:33
Patryk: Dzięki za pomoc, chłopaki. Udanego wieczoru
11 lis 21:42