Troche fizyki
Robert: Mam pewną wtpliwość, chodzi o fizyke. Chciałbym sie was zapytać czy dobrze myśle.
Pochodna wektora przemieszczenia po czasie to wektor prędkości
Pochodna wektora prędkości to wektor przyspieszenia.
Pochodna wartości prędkości to przyspieszenie styczne.
Troche mi się to miesza, bo jeśli np w zadaniu mam dane równanie V(t) i jeśli policze pochodną
z tego
równania to dostane przyspieszenie, ale czy to będzie przyspieszenie czy przyspieszenie
styczne?
Mógłby mi to ktoś jakoś rozjaśnić, bo sie pogubiłem

. Pozdrawiam
11 lis 21:24
Adamm: z tego co podałeś, to zależy czy jest to funkcja wektorowa, czy zwykła funkcja
11 lis 21:26
jc: Co rozumiesz przez przemieszczenie?
11 lis 21:31
jc:
a=dv/dt to zwykłe przyspieszenie.
11 lis 22:28
Robert: A ktos bylby tak dobry i napisal jak to będzie w przypadku funkcji wektorowej i zwyklej?
11 lis 22:45
Adamm: jeśli byłaby to zwykła funkcja to chyba wiesz jak liczyć pochodne
jeśli byłaby to funkcja wektorowa to V(t)=<x(t); y(t)>, a(t)=<x'(t); y'(t)>
11 lis 22:49
Adamm: nie wiem czy ty tak zapisujesz wektory, bo zapisy się różnią
11 lis 22:50
Robert: Nie wiem czy do.końca rozumiem, ale w funkcji wektorowej rozniczkuje każdą współrzędna?
11 lis 22:58
Adamm: tak
11 lis 22:59
Robert: To kiedy pochodna będzie przyspieszeniem a.kiedy przyspieszeniem stucznym ?
11 lis 22:59
Robert: Stycznym *
11 lis 23:00
Adamm: nie znam się na fizyce, ja tylko ułożyłem co mi podałeś
11 lis 23:01
pipa: Jeżeli napiszesz wektor prędkości jako = wartość x wersor, to pochodna tego iloczynu składa się
z dwu składników, których pierwszy jest przyspieszeniem stycznym drugi zaś normalnym.
11 lis 23:03
Adamm: zresztą, z tego wynika że długość wektora przyspieszenia jest przyspieszeniem stycznym
11 lis 23:04
Robert: No trudno, dziekuje za pomoc.

. Jakby ktos sie znalazl.kto.potrafiłby to mi wytlumaczyc z tymi
przyspieszeniami to bylbym wdzieczny
11 lis 23:05
Robert: Ciągle nie potrafie tego zrozumiec, tyle sie o.tym naczytalem itd że kompletnie mi sie to
pomieszalo.
11 lis 23:07
Adamm: no więc, znalazłem coś takiego
(|v(t)|)'=aT − czyli przyspieszenie styczne
aN=k(|v(t)|')2 gdzie k to krzywizna a aN to przyspieszenie normalne
11 lis 23:08
pipa: Robuś zajrzyj do podręcznika Zakrzewskiego i Wróblewskiego lub Ścierańskiego
11 lis 23:14
pipa: a jesli już czytałes i ci sie miesza, to idź spać, podczas snu mózg porządkuje nowe informację
rano wstaniesz i bedziesz to wiedział
11 lis 23:15
pipa:
11 lis 23:16
Robert: Okej, dziekuje wam wszystkim za pomoc

. Dobranoc ! Pozdrawiam
11 lis 23:16