matematykaszkolna.pl
rozwiąż nierówność: JAck: rysunekrozwiąż nierówność: |sinx|sinx≤1/2 zał: x∊R ⋀ |sinx|≥0 dla sinx≥0 sin2x≤1/2 |sinx|≤2/2 sinx≤2/2 ⋀ sinx≥−2/2 dla sinx≤0 sin2x≥−1/2 nierównośc spełniona dla x∊R wyszły mi przedziały odczytane z wykresu x∊<−π/4+2kπ; π/4+2kπ>∪ <3/4π+ 2kπ; 5/4π+2kπ> k∊Z, ale w odpowiedziach jest x∊<2kπ; π/4+2kπ>∪ <3/4π+2kπ; π+2kπ>∪ <π+2kπ; 2π+2kπ> k∊Z. Gdzie jest błąd? Nie mam możliwości odpowiadania, więc proszę o jasną odpowiedź. Dziękuje.
11 lis 20:22
PW: Druga nierówność to
 1 
sin2x ≥ −

, x∊(−π, 0)
 2 
Jej rozwiązaniem są wszystkie x z rozpatrywanego przedziału, nie wolno pisać "x∊R". Dlatego w odpowiedzi są przedziały (−π + 2kπ, 0 + 2kπ), które równie dobrze można zapisać jako (π + 2mπ, 2π + 2mπ), czyli tak jak w książce. Korzystali z rysunku dla przedziału [0, 2π), a Ty korzystasz z rysunku dla przedziału (−π, π>, stąd różne podstawowe rozwiązania przesuwane o wielokrotność okresu..
11 lis 22:18
JAck: jaki znak logiczny powinien stać pomiędzy dwoma nierównościami? w sensie między sinx≥0,a sinx≤0?
12 lis 16:44
PW: sinx ≥ 0 ∧ sinx ≤ 0 to tylko takie punkty, dla których sinx =0. Masz rozwiązać nierówność dla wszystkich x, a więc badasz osobno sinx ≥ 0 ∨ sinx ≤ 0. W Twoim rozwiązaniu otrzymujesz dwie nierówności połączone spójnikiem "lub", a więc rozwiązanie jest sumą rozwiązań. Nie wiem dokładnie jakie masz wątpliwości, ale zwracam uwagę, że w 5. linijce rozwiązania z 20:22 jest błąd: z
 1 
sin2x <

2 
przy założeniu sinx > 0 wynika tylko
 2 
sinx <

, sinx > 0
 2 
12 lis 17:09