oblicz granicę
pingwinek120: Witam , prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu tej granicy
n→3
11 lis 20:16
Adamm: n→3
11 lis 20:17
Adamm: | | (x−3)(−1)x | |
granica to oczywiście |
| |
| | x2−9 | |
11 lis 20:18
Jack: co wy tak wszyscy... n−>3 czy x−>3
11 lis 20:20
pingwinek120: | | −1 | |
wyszło mi |
| a ma wyjść − ∞ ?  |
| | 6 | |
11 lis 20:20
pingwinek120: sorki x→3 ma byc moje niedopatrzenie
11 lis 20:21
pingwinek120: jakaś propozycja ?
11 lis 20:26
Janek191:
Skróć przez x − 3
11 lis 20:28
Jack:
w takim razie
| | (x−3)(−1)x | | (−1)x | |
lim |
| = lim |
| |
| | (x−3)(x+3) | | x+3 | |
11 lis 20:28
Jack: oczywiscie wynikiem jest −1/6 wiec jesli w odp jest −
∞ to blad w odpowiedziach
11 lis 20:31
pingwinek120: tak myślałam

dziękuję
11 lis 20:33
Janek191:
To ( −1)
x mi się nie podoba
11 lis 20:33
jc: A ile to jest (−1)5/4?
11 lis 20:34
pingwinek120: skąd do potęgi 5/4 ?
11 lis 20:47
pingwinek120: jc ?
11 lis 20:54
jc: A dlaczego nie? Na jakim przedziale masz określoną funkcję?
11 lis 21:08
pingwinek120: teraz to już naprawdę nie czaję
11 lis 21:19
jc: Jak jest dziedzina funkcji?
11 lis 21:29
pingwinek120: R\{−3,3} ?
11 lis 21:36
jc:
5/4 należy więc do dziedziny funkcji. Ile wynosi wartość funkcji dla x=5/4?
11 lis 21:39
11 lis 21:48
Janek191:
( −1)54 = ?
11 lis 21:49
Adamm: pingwinek120 ile to jest √−1 ?
11 lis 21:49
pingwinek120: pierwiastek stopnia 2 z −1 przecież nie ma czegoś takiego chyba że byłby to pierwiastek stopnia
nieparzystego
11 lis 21:53
Adamm: więc czemu jest w dziedzinie
11 lis 21:53
Adamm: a raczej w zbiorze wartości
11 lis 21:54
pingwinek120: czyli −∞?
11 lis 21:55
Adamm: nie, ale dziwnie jest widzieć takie granice, no chyba że jesteś studentką
11 lis 21:58