granica funkcji
sara: można to jakos inaczej rozwiązać bez używania pochodnych?
n→ −2
wynik to 1/80
11 lis 19:41
Jack: Nie, nie mozna, jednakze, gdyby granica byla przy x−> −2 a nie n−>−2, to by juz sie dalo
11 lis 19:43
Benny: Wystarczy skorzystać ze wzoru na an+bn
11 lis 19:43
sara: przepraszam miało byc x→−2 więc teraz sie da?
11 lis 19:46
Adamm: x5+32=(x+2)(x4+ax3+bx2+cx+d)
x5+32=x5+(a+2)x4+(2a+b)x3+(2b+c)x2+(2c+d)x+2d
d=16, c=−8, b=4, a=−2
x5+32=(x+2)(x4−2x3+4x2−8x+16)
11 lis 19:47
sara: o masakra , chyba jednak wolę na pochodnych , dziekuje bardzo Adamm
11 lis 19:54
Jack: oczywiscie

korzystamy ze wzoru a
n + b
n = (a + b) (a
n−1 − a
n−2*b + a
n−3*b
2 − ... + b
n−1)
wystarczy rozbic x
5 + 32 = x
5 + 2
5 na :
x
5 + 2
5 = (x+2)(x
4 − 2x
3 + 4x
2 − 8x + 16)
(lub zrobic jak
Adamm jesli sie nie zna tego wzorku)
wtedy nasza granica to
| | (x+2) | | 1 | |
lim |
| = lim |
| |
| | (x+2)(x4 − 2x3 + 4x2 − 8x + 16) | | (x4 − 2x3 + 4x2 − 8x + 16) | |
a tu juz podstawiasz za iksa minus dwa i masz .
11 lis 19:55
Adamm: nie no, zawsze możesz sobie podzielić Hornerem np., albo klasycznie
chociaż pochodną jest jednak bardziej prostolinijnie
11 lis 19:56
sara: w sumie to masz racje Hornerem...bd szybciej i dalej juz z górki
11 lis 19:58
Adamm: wzór o którym wspomniał Jack jedynie dla nieparzystych
11 lis 20:02
Jack: tak jest, warto wspomniec ze tylko nieparzyste.
11 lis 20:07
sara: ok bd pamiętać dzięki wielkie
11 lis 20:08
Mila:
Schemat Hornera:
1 0 0 0 0 32 x=−2
1 −2 4 −8 16 0
x5+32=(x+2)*(x4−2x3+4x2−8x+16)
11 lis 20:20