Policz pochodną cząstkową funkcji Tc.
mario11:
Ja próbuję liczyć tak:
| δTc | | 36−0 | | 0*a − 36*1 | | −36 | |
| = ( |
| )' = |
| = |
| |
| δa | | a | | a2 | | a2 | |
| δTc | | 36−b | | −1*0 − (36−b)*0 | | 0 | |
| = ( |
| )' = |
| =( |
| ) |
| δb | | 0 | | 02 | | 0 | |
Coś nie rozumiem, jak to ma działać...
11 lis 19:32
11 lis 19:33
Adamm: przy liczeniu pochodnych cząstkowych traktujesz drugą, lub ogólnie wszystkie inne zmienne
jako stałe, np. f(x)=2x+y
fx=2, fy=1
11 lis 19:36
mario11: Ja tego niestety nie widzę, nie rozumiem − skąd ten wynik?
11 lis 19:36
Adamm: skąd? zwyczajnie "policzyłem" (czytaj − wstawiłem do wzoru)
to jest dokładnie to samo co ze zwykłymi pochodnymi
11 lis 19:41
mario11: A co ze stałymi, dlaczego u Ciebie zostało "b"?
Ze wzoru na iloraz pochodnych się powinno chyba wyzerować?
A dTdb to już w ogóle nie mam pojęcia jak rozgryźć.
11 lis 19:41
Adamm: wzoru na iloraz pochodnych, co?
a słyszałeś kiedyś może o takim wzorze, (x
n)' = nx
n−1
11 lis 19:50
mario11: Nadal nie potrafię tego zrozumieć.
To co mi wyszło przez "zakrywanie" innej zmiennej nie działa na ułamkach.
11 lis 20:13
mario11: A jeżeli zamiast tej innej zmiennej dam pochodną ze stałej → 0,
to wychodzi mi to co w oryginalnym poście.
11 lis 20:14
Adamm: ok, to może tak
wywal to swoje "zakrywanie" z głowy, i policz te pochodne normalnie
11 lis 20:15
Adamm: spróbuj najpierw pochodną po b, jest łatwiejsza
Tc=36a−1−a−1b
11 lis 20:17
mario11: | | 36 | | b | |
Tc = |
| − |
| = 36*a−1 − a−1*b |
| | a | | a | |
| δTc | |
| = (36*a−1 − a−1*b)' = 36*0 − 1 = −1 |
| δb | |
Jakoś tak?
| δTc | |
| = (36*a−1 − a−1*b)' = 36*(−a)−1−1 + a−1−1*0 = 36*(−a)−2 |
| δa | |
11 lis 20:49
Adamm: źle, nie umiesz liczyć pochodnych
11 lis 20:55
mario11: (1−x) ' = − 1
| | δTc | |
dobra, wydaje mi się że zrozumiałem |
| |
| | δb | |
| | 1 | |
(Tc)' = (36a−1 − a−1b)' = 36*0−1 − a−1 = 0 − a−1 = − |
| |
| | a | |
11 lis 21:59
Adamm: wynik dobry ale przejście jest złe, a już szczególnie to dzielenie przez 0
11 lis 22:00
mario11: Gdzie zrobiłem błąd, jak powiniem go uniknąć?
11 lis 23:11