Dowód - macierze
jkl: W jaki sposób mogę udowodnić, że jeśli A i B to macierze odwracalne to (AB)−1=B−1*A−1?
11 lis 17:25
g: Spróbuj pomnożyć B−1A−1 * AB
11 lis 17:35
zombi: Wykorzystując łączność (zamianę nawiasów) mnożenia macierzy.
Załóżmy nie wprost, że dana równość nie zachodzi. Tzn. (AB)−1 ≠ B−1A−1.
Ale przecież (B−1A−1)(AB) = B−1(A−1A)B = B−1 I B = B−1B = I − macierz
jednostkowa.
Ponadto (AB)(B−1A−1) = A(BB−1)A−1 = A I A−1 = AA−1 = I.
Wobec tego B−1A−1 spełnia warunki bycia el. odwrotnym do AB. Sprzeczność z założeniem.
11 lis 17:39
jkl: Rozumiem. Dzięki!
11 lis 17:48