Jak udowodnić zbieżność szeregu harmonicznego
H.E.V: | | 1 | |
Witam, jak można udowodnić, że ∑ |
| przy n=1→∞ jest zbieżny dla x>1 ? |
| | nx | |
11 lis 16:35
jc:
1 + 1/2x + 1/3x + 1/4x + 1/5x + 1/6x + 1/7x + 1/8x + 1/9x + ... + 1/15x
≤ 1 + 1/2x + 1/2x + 1/4x + 1/4x + 1/4x + 1/4x + 1/8x + ... + 1/8x
= 1 + 2/2x + 4/4x + 8/8x= 1 + 1/2x−1 + (1/2x−1)2 + (1/2x−1)3
≤ 1 + 1/2x−1 + (1/2x−1)2 + (1/2x−1)3 + .... = 1/(1 − 1/2x−1)
Dla x > 1 sumy częściowe naszego naszego szeregu rosną i są ograniczone przez sumę
zbieżnego szeregu geometrycznego.
11 lis 16:47
H.E.V: Dziękuję za pomoc
11 lis 16:54
zombi: Z kryt. o zagęszczeniu Cauchy'ego
| | 1 | |
Niech an = |
| , mamy zatem |
| | nx | |
| | 1 | | 1 | |
bn := 2na2n = 2n * |
| = ( |
| )n. |
| | 2nx | | 21−x | |
Wobec tego pytanie rozchodzi się o zbieżność szeregu geom.
Podobnie, choć nieco inaczej
11 lis 16:57
jc: Tak samo. To rachunek z twierdzenia o zagęszczaniu (a może rozrzedzaniu?).
11 lis 17:07
jc: Rachunek z dowodu twierdzenia ...
11 lis 17:07
H.E.V: A dla czego z tego równania 1/(1 − 1/2x−1) sumy miała by wynikać zbieżność tylko dla x>1?
Dla x = np. 1/2 również suma przyjmuje skończoną wartość.
11 lis 17:18
Adamm: czy ciąg 1+
√2+2+2
√2+... jest zbieżny do jakiejś liczby
11 lis 17:22
zombi: To jest suma szeregu geometrycznego, a szereg geometryczny jest zbieżny kiedy?
To, o czym mówisz to dość śliski temat, ano dlatego, że pojawia się tu nieskończone sumowanie.
Wstawiasz coś za x, po zsumowaniu szeregu, a pytanie jakie należy sobie zadać, to czy da się
zsumować ten szereg?
To wyrażenie ma takową postać pod warunkiem, że szereg jest zbieżny, tzn. daje się sumować.
11 lis 17:24
H.E.V: Hmmm... czyli chodzi o to, że szereg ten zbiega tylko wtedy gdy x>1, i tylko to rozpatrujemy w
tym przypadku, i nie możena podstawić za x wartości mniejszej od 1, gdyż nie spełnia on wtedy
warunku na zbieżność, co można udowodnić w podobny sposób i co zabrania nam na użycie w tym
konkretnym przypadku wartości x<1?
11 lis 17:29
zombi: Dokładnie, można nawet prościej podpierając się faktem, że dla x =1 mamy szereg harmoniczny
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| , który jest rozbieżny. A dla x<1 zachodzi przecież |
| ≥ |
| , czyli |
| | n | | nx | | n | |
11 lis 17:32
zombi: A wstawianie czegoś w miejsce x, w podanym wzorze jest możliwe jedynie wtedy, kiedy ten wzór
jest prawdziwy.
11 lis 17:33
H.E.V: Bardzo dziękuję za pomoc i objaśnienia
11 lis 17:33
jc: Szereg geometryczny ∑ (1/2x−1)n jest zbieżny dla x > 1. Dla x ≤ 1 jest rozbieżny.
A wzór na sumę umieściłem, bo pozwala jakoś oszacować rozpatrywany szereg.
11 lis 17:38