Wykres funkcji zdaniowej
kuba: Znalezc wykres funkcji zdaniowej o zakresie zmiennosci R
(x2<1)⇒(x=0)
Jak sie pozbyc tej implikacji? Gdyby tam byla koniunkcja to wziałbym cześć wspolna obu
wykresow a gdyby alternatywa to ich sumę. Nie wiem co robic jak mam implikacje
11 lis 16:30
daniel13169: Moge zrobic to tak?
Ponieważ (p⇒q) ⇔ (¬p∨q) to ten wykres bedzie taki (x
2≥1) ∨ (x=0). Tak to trzeba zrobic?
11 lis 16:37
zombi: Jasne, skorzystałeś z równoważności dla implikacji, więc wszystko się zgadza.
Gdybyśmy chcieli uzyskać ten wynik, musielibyśmy po prostu odrzucić przypadek, gdy z prawdy
wynika fałsz.
Tj. x2 < 1 byłoby prawdą, natomiast x=0 musiałoby być fałszem. Czyli pozbywamy się tych
"iksów", że prawdą jest
x2 < 1 i x ≠ 0.
11 lis 17:03
zombi: Gdybyśmy chcieli uzyskać ten wynik bez rozpisywania implikacji* zjadłem końcówkę
11 lis 17:04
kuba: Bardzo dziękuję.
11 lis 17:17