matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Procenty
Mati:
Do 6% roztworu soli dolano x litrów wody i otrzymano roztwór 5%. Wykaż, że dolana woda stanowiła 20% mocniejszego roztworu.
11 lis 15:42
Rob:
6%y = 5%(x + y) 0,06y=0,05x+0,05y 0,05x=0,01y x=0,2y
11 lis 17:20