matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, ze- ostrosłup
XYZ:
Wykaż, ze jeśli w prawidłowym ostrosłupie n−kątnym wysokość jest dwa razy krótsza od boku
π
podstawy, to kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę
n
11 lis 15:37
XYZ:
up
11 lis 16:20
Saizou :
Rysunek wykonam dla n = 4, ale będę uogólniać do n
2π
2β=
n
π
β=
n
n
n
tgβ=
→ r=
2r
2tgβ
H
n
2
tgα=
=
=tgβ z różnowartościowości tangensa
r
n
2tgβ
π
α=β=
n
11 lis 18:22