Srednia
Ala: Janek ma dziesięć ocen z matematyki, których średnia arytmetyczna wynosi 4, a mediana 4,5. Po
otrzymaniu jeszcze jednej oceny z pracy klasowej okazało się, że średnia i mediana są równe.
Jaką dodatkową ocenę otrzymał Janek?
11 lis 14:42
Adamm: załóżmy że oceny to a1, ..., a10 i są ułożone rosnąco
a5+a6=9
3≤a5≤4, 5≤a6≤6
(a5=3 oraz a6=6) lub (a5=4 oraz a6=5)
weźmy pierwszy przypadek
a1+...+a5+a6+...+a10=10*4=40
a1+...+a4+3+35=40
a1+...+a4=2
co jest niemożliwe ponieważ a1+...+a4≥4
więc a5=4 oraz a6=5
po dodaniu jednej oceny medianą będzie 4 lub 5
a1+...+a10+a0=44 lub a1+...+a10+a0=55
a0=4 lub a0=15
więc a0=4
11 lis 15:33
Ala: Bardzo dziękuję
11 lis 15:37