rownania wymierne z parametrem
kappa:
| | m+2 | | x−1 | |
wyznacz wszystkie wartosci parametru m(m∊R),dla ktorych rownanie |
| = |
| |
| | x+3 | | 4 | |
ma jedno rozwiazanie
sprobowalem wymnozyc na krzyz I przy tym zalozenie x≠−3
4m+8=x
2+2x−3
x(x+2)=4m+11
ale co dalej
11 lis 14:26
===:
i co Ty z tego przekształcenia chcesz wnioskować

Masz równanie kwadratowe z parametrem ... to kiedy ma jedno rozwiązanie
11 lis 14:30
kappa: f(−1)=1−2−3=−4
dla wartosci rownej −4 rownanie ma jedno rozwiazanie
4m+8=−4
4m=−12
m=−3
11 lis 14:33
Krzysiek: I teraz w czym jest problem ?
11 lis 14:41
kappa: teraz mam pytanie czego w odpowiedzi jest m∊{−3,−2}
11 lis 14:44
Krzysiek: x2+2x−3−8−4m=0
Δ=0 licz
11 lis 14:50
kappa: Δ=4+16m+44=0
16m=−48
m=−3
11 lis 14:53
Krzysiek: No i dobrze taka jest odpowiedz m=−3
11 lis 14:57
Krzysiek: A ty sobie sprawdz czy m=−2 jest rozwiazamiem tego rownania .
11 lis 15:09