Prawdopodobieństwo klasyczne
Pati18773: Cztery przyjaciółki umówiły się, że w kolejnym roku kalendarzowym każda zorganizuje
jednowspólne wyjście do kina. Każda z nich losowo wybiera datę seansu, przy czym dopuszczalna
jest sytuacja, w której jednego dnia pójdą na więcej niż jeden seans.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wybiorą się wspólnie do kina z dokładnie dwóch miesiącach.
=
Obliczylam moc zbioru omega Ω = 20736
Nie wiem jak wyznaczyc moc zbioru A.
11 lis 14:05
Saizou :
Zauważmy że wystarczy że wybiorą te same miesiące
|Ω|=124
A zdarzenie że pójdą do kina w dwóch miesiącach
|A|=12*11 (wybieramy tylko miesiące, w których pójdą)
11 lis 15:22
Pati18773: No to tak zrobilam i wychodzi inny wynik
11 lis 16:00
PW: Załóżmy, że tymi wybranymi miesiącami będą 1 i 2. Decyzje podjęte przez 4 osoby mogą zostać
podjęte na 12 sposobów:
(1,1,1,2), (1,1,2,1), (1,2,1,1)
(2,2,2,1), (2,2,1,2), (2,1,2,2)
(1,1,2,2), (1,2,1,2), (1,2,2,1), (2,1,2,1), (2,2,1,1), (2,1,1,2).
Wybór 2 miesięcy spośród 12 może być dokonany na
sposobów.
|A| = 66
.12 = 792
|Ω| = 12
4
11 lis 20:21
Mila:
Dlaczego na 12 sposobów a nie 14?
11 lis 21:24
PW: Coś pominąłem? Wykluczam (1,1,1,1) oraz (2,2,2,2), bo seanse mają być w dokładnie dwóch
miesiącach.
11 lis 21:41
Mila:
(2,1,1,1) , (1,2,2,2) ? co z tymi ? Coś źle rozumiem?
11 lis 21:43
PW: Gapa

Im gorzej widzę, tym gorzej z myśleniem. Powinienem zweryfikować − wszystkich
16, minus te dwie wymienione. Ech...
11 lis 21:49
Mila:
To wszystko w porządku ze mną. Ja liczę ile ma być, a potem wypisuję,
ale też czasem coś ucieka.
11 lis 21:55
PW: 
Dla siebie też bym tylko policzył, a chciałem być taki "kawa na ławę".
11 lis 22:03