matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica górna i dolna
Mariusz:
Wyznaczyć granicę górną i dolną ciągu:
n
2
2πn
c
n
=
cos
1+n
2
3
nπ
d
n
= (1+
1
n
)
n
(−1)
n
+ sin
4
Proszę o pomoc z zadaniem
11 lis 13:44
Adamm:
1
2πn
−
≤cos(
)≤1
2
3
11 lis 13:46
Adamm:
n
2
c
3k
=
1+n
2
n
2
c
3k+1
=−
2(1+n
2
)
n
2
c
3k+2
=−
2(1+n
2
)
n
2
lim c
3k
=
= 1
1+n
2
1
lim c
3k+1
= lim c
3k+2
= −
2
11 lis 13:49
Adamm:
zamiast n powinny być odpowiednie wartości k
11 lis 13:51
Mariusz:
dla czego akurat w tym przypadku bierzemy 3k zamiast 2k?
11 lis 13:53