matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowod
Nieumiemwymyslacnikow:
W trójkącie o bokach a,b,c, kąt α leży naprzeciwko boku a, a kąt β naprzeciwko koku b. Udowodnij, że jeśli bc=a²−b², to α=2β.
11 lis 13:27
g:
tw.cos: a
2
− b
2
= 2ac cosβ − c
2
tw.sin: bc = ac sinβ / sinα 2cosβ − c/a = sinβ / sinα tw.sin: c/a = sin(180−α−β) / sinα = sin(α+β) / sinα 2cosβ sinα − sin(α+β) = sinβ cosβ sinα − cosα sinβ = sinβ sin(α−β) = sinβ α−β = β α = 2β
11 lis 14:23