rownania i nierownosci wymierne z parametrem
kappa: | | x2−2(m+1)x+1 | |
Dla jakich wartosci parametru m(m∊R) rownanie |
| =0 ma dwa rozne |
| | x2−4 | |
rozwiazania?
zaczalem od zalozen x≠2 , x≠−2
x
2−2(m+1)x+1=0
Δ=4(m
2+2m+1)−4=m(m+2)>0
m∊(−
∞,−2)u(0,+
∞)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
odpowiedz to me(−∞,−2 |
| ) u(−2 |
| ,−2)u(0, |
| )u( |
| ,+∞) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
jakis mam blad w zalozeniach czy jak?
11 lis 13:13
Adamm: wiesz kiedy są dwa różne rozwiązania równania x2−2(m+1)x+1=0, nie oryginalnego równania
11 lis 13:15
Adamm: pomyśl kiedy rozwiązaniem x2−2(m+1)x+1=0 jest 2, −2
11 lis 13:16
kappa: dwa rozne rozwiazania sa dla Δ>0
11 lis 13:16
kappa:
dla x=2
dla x=−2
I teraz nalezy to wykluczyc z rozwiazania
11 lis 13:20
11 lis 13:20
Adamm: brawo
11 lis 13:20
Modulololololo: Tak, o ile sa one rozne od x=+−2
Widocznie dla m=−2 − 1/4 oraz dla m=1/4 jednymi z rozwiazan rownania x2 −2(m+1)x+1=0 sa x=+−2
11 lis 13:23