Funkcja różnowartościowa
Piotr: | | 1 | |
Wykaż, że funkcja f(x)= |
| jest różnowartościowa |
| | 2x+4 | |
1) D
f=R
1)Teraz mogę to narysować i funkcją będzie różnowartościowa jeśli y=m będzie przecinać wykres
tylko raz, prawda?
2) Dowód nie wprost
Zakładam, że x
1,x
2∊D
f
x
1≠x
2 i f(x
1)=f(x
2)
Po przekształceniu wychodzi 2
x1=2
x2 co jest sprzeczne z założeniami zatem funkcja jest
różnowartościowa. Tak to trzeba robić?
11 lis 12:44
Adamm: z def. x1≠x2 ⇒ f(x1)≠f(x2) to funkcja jest różnowartościowa, co jest równoważne
f(x1)=f(x2) ⇒ x1=x2
11 lis 12:50
Adamm: 2
x1=2
x2 powołując się na różnowartościowość funkcji wykładniczej
x
1=x
2
11 lis 12:53