matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji dwóch zmiennych
Benny:
Mam granicę:
4t
3
x
lim
(x,t)→(0,0)
, ale coś mi nie idzie z policzeniem.
t
4
+x
2
Chciałbym bez przechodzenia na współrzędne biegunowe.
4t
3
x
Dla x dodatnich mogę ograniczyć z góry przez
=2t=0, ale nie wiem jak dla
2t
2
x
ujemnych.
11 lis 11:54
Benny:
−1
1
≥
, więc
2t
2
x
t
4
+x
2
4t
3
x
−4t
3
x
≤
=−2t=0, więc granica to 0?
t
4
+x
2
2t
2
x
11 lis 12:09
jc:
t
4
+x
2
≥ 2|t
2
x|
4t
3
x
|
| ≤ 2|t|
t
4
+x
2
Wniosek: granica w (0,0) wynosi 0.
11 lis 12:16
Benny:
Czyli to co napisałem
11 lis 12:31