zw
as: jak dalej
−2=x2/x−1
10 sty 20:45
as: moge pomnozyc obustronnie przez x−1 zeby zlikwidowac ulamek po lewej?
10 sty 20:46
Fruu: przez kwadrat pomoz
10 sty 20:48
Ergo: dalej sobie poradzisz?
10 sty 20:48
as: no mianowwnik przez licznik ta>
10 sty 20:53
Ergo: ulamek jest zerem, gdy licznik jest zerem , czyli x2+2x−2=0
przy wyniku musisz sprawdzic czy rozwiazanie nalezy do dziedziny.
10 sty 20:54
as: znajdz wspolrzedne wierzholka d rownolegloboku abcd jesli a(o.o),b(5.3) c(4,1)Oblicz dlugosc
obwodu oraz dl przekatnych rownolegloboku znajdz pole oraz tg mniejszego z katow
rownolegloboku
10 sty 21:04
Bogdan:
| | x2 | |
−2 = |
| / * (x − 1), założenie: x ≠ 1 |
| | x − 1 | |
x
2 = −2x + 2 ⇒ x
2 + 2x − 2 = 0, Δ = ..., itd.
10 sty 21:08