matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Krzysztof:
Obliczyć granicę ciągu: d
n
=
√
n
4
− 3n
(
3
√
1−n
3
+ n) e
n
= (
3
√
1 −
1
n
−1)n Bardzo proszę o pomoc
11 lis 10:30
jc:
Korzystasz ze wzoru: a−b=(a
3
−b
2
)/(a
2
+ab+b
2
), a=n, b=
3
√
n
3
−1
, a potem dzielisz licznik i mianownik przez n
2
.
√
n
4
−3n
d
n
=
√
n
4
−3n
(n −
3
√
n
3
−1
) =
n
2
+ n
3
√
n
3
−1
+(
3
√
n
3
−1
)
2
√
1−3/n
3
=
→1/3
1 +
3
√
1−1/n
3
+(
3
√
1−1/n
3
)
2
11 lis 11:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick