Pan X wpłaca przez 4 lata co miesiąc 220 zł na konto oprocentowane roczną stopą procentową
7% z kapitalizacją miesięczną. Jaką kwotę zgromadzi pan X po 4 latach?
a) 12068,57 zł.
b) 10560,00 zł.
c) 12146,03 zł.
d) 12146 zł.
| 7 | |||||||||
po pierwszym miesiącu 220*(1+ | )=220*(1+ | ) | ||||||||
| 100 | 1200 |
| 7 | 7 | |||
po drugim miesiącu [220+220*(1+ | )]*(1+ | )= | ||
| 1200 | 1200 |
| 7 | 7 | |||
220*(1+ | )+220*(1+ | )2 | ||
| 1200 | 1200 |
| 7 | 7 | |||
∑k=1n 220(1+ | )k=220∑k=1n (1+ | )n | ||
| 1200 | 1200 |
| 1 | ||
K48=220*∑k=148 (1+ | )k | |
| 1200 |