Raty
Olga: Na koniec 3 kolejnych miesięcy mamy do zapłacenia następujące raty długu:
I miesiąc: 150zł, II miesiąc: 100zł, III miesiąc: 300zł.
Uzgadniamy jednak z wierzycielem, że zapłacimy wszystko w jednej racie na koniec 3−go
miesiąca. Jaką kwotę powinniśmy wtedy zapłacić, jeśli do długu doliczane są odsetki zgodnie
z roczną stopa procentową 3, 6% z miesięczną kapitalizacją?
1) 550
2) 552.85
3) 546,27
4) 551,20
11 lis 00:14
Janek191:
150*(1 + 0,003) = 150,45
(150,45 + 100)*(1,003) = 251,2
(251,2 +300)*(1,003) = 552,85
11 lis 10:28