raty
Olga: Jakiej wysokości powinny być miesięczne (równe) raty, aby po 30 miesiącach zebrać kwotę
8000 zł, jeżeli odsetki kapitalizowane są co miesiąc, a miesięczna stopa procentowa równa jest
3%?
10 lis 23:36
Jack:
czy odp. to 247,42zł ?
10 lis 23:45
Olga: Właśnie nie mam konkretnej odpowiedzi,któraś z tych jest poprawna
a)257,12
b)168,15
c)266,67
10 lis 23:47
Jack: hmm to nie wiem...
ja bym raczej robil cos w ten desen.
| | 5 | |
30 miesiecy to 2 i pol roku, czyli |
| roku(czy tam lat − nwm jak to po polsku jest  ) |
| | 2 | |
| | 0,03 | |
X*(1 + |
| )12*5/2 = 8000 |
| | 12 | |
X*(1,0025)
30 = 8000
X ≈ 7422,64 zł
| | X | |
rata = |
| (bo tyle miesiecy a rata co miesiac) |
| | 30 | |
10 lis 23:53