trójkąt
Tomek: W trójkącie ABC na boku BC obrano punkt M tak że |MC|=2|CB|
i na boku AC obrano punkt N tak że |AN|=3|NC|
proste AM i BN przecinają się w punkcie K
Wiedząc,że pole trójkąta KMB jest równe 14 i prosta CK przecina bok AB w punkcie L
a) oblicz pole trójkąta ABC
b) stosunek |CK| : |KL|
Proszę o pomoc
10 lis 21:09
Jack: tożto bez sensu (pierwsze zdanie)
10 lis 21:14
Tomek:
przepraszam

|MC|=2|MB|
10 lis 21:46
Bartek: przede wszystkim dobry rysunek
10 lis 21:55
Jack:

Teraz lepiej

PS rysunek "mniej wiecej"
10 lis 22:04
Bogdan:
| | a | | b | | |AL| | | |AL| | | 6 | |
Z twierdzenia Cevy: |
| * |
| * |
| = 1 /*6 ⇒ |
| = |
| |
| | 2a | | 3b | | |LB| | | |LB| | | 1 | |
Pola P
ALC = 6P
LBC ⇒ 4P
1 + 6P
2 = 6(P
2 + 42} ⇒ P
1 = 63
Pola P
MCA = 2P
MAB ⇒ 28 + 4P
1 = 2(14 + 7P
2) ⇒ 28 + 4*63 = 28 + 14P
2
P
2 = 18
Pole P
ABC = 4P
1 + 7P
2 + 42 = ...
h − długość wysokości trójkąta KCA opadająca na bok KC (ozn. x) i jednocześnie długość
wysokości trójkata LKA opadająca na bok LK (ozn. y)
| | 1 | | 1 | |
Pola trójkątów: PKCA = |
| xh = 4P1 = 4*63 i PLKA = |
| yh = 6P2 = 6*18 |
| | 2 | | 2 | |
| PKCA | | | | 4*63 | | x | | |CK| | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| PLKA | | | | 6*18 | | y | | |KL| | |
11 lis 00:03