SZEŚCIAN
Kasia: Ile wynosi pole powierzchni całkowitej sześcianu o przekątnej ściany bocznej 12 mm ?
10 sty 20:43
Kasia: i jescze jakby ktoś umiał zrobić coś takiego : Ala i Jaś chcą napełnić piaskeim pudełko w
kształcie sześcianu o krawędzi 18 cm. Ala nasypuje piasek foremką w kształcie stożka o
promieniu 6 cm i wys. 9 cm , a Jaś foremką w kształcie walca o promieniu 6 cm i wysokości 3cm.
Ile foremek piasku musi wrzucić Ala a ile Jaś , aby napełnić swe pudełka? ( do obliczeń
przyjmij π = 3 )
10 sty 20:49
Kasia: Jest ktoś w stanie mi pomóc? Bardzo mi zależy
10 sty 21:12
paziówna: ja myślę
10 sty 21:18
paziówna: krawędź sześcianu − a
każda ściana jest kwadratem o boku a
z własności kwadratu:
d = a
√2
12 = a
√2
10 sty 21:20
Kasia: dziękuję jesteś wielka
10 sty 21:21
Anna: Kasiu, jeśli poczekasz trochę, to zrobię Ci zad.2, gdy wrócę po kolacji (nie ma czas na
posiłek, nawet w niedzielę)
10 sty 21:25
Kasia: oczywiście poczekam Smacznego życzę
10 sty 21:27
Anna:
Już jestem, zaraz napiszę.
10 sty 21:53
Anna:
Sześcian: a = 18 cm, V = a
3 = 18
3 =
5832 cm3
Ala: stożek : r
s = 6cm, h
s = 9 cm
| | 1 | | 1 | |
Vs = |
| *π rs2 hs = |
| * 3* 62 * 9 = 36 * 9 = 324 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
Jaś: walec: r
w = 6 cm, h
w = 3 cm
V
w = πr
w2*h
w = 3*6
2*3 = 9*36 =
324 cm3
Czyli objętość obu foremek jest równa.
V : V
s = 5832 : 324 =
18 foremek
Odp. Ala oraz Jaś muszą wrzucić po 18 foremek.
10 sty 22:06