Liniowa niezależność wektorów
Kamil: Udowodnić, że wektory c−2b, a−b, b−a są liniowo zależne, wiedząc że wektory a b c są liniowo
niezależne.
Potrafie sprawdzić zależność liniowa wektorów gdy są podane współrzędne, ale nie mogę sobie
poradzić z tym zadaniem. Pomoże ktoś ?
10 lis 19:34
jc:
a−b = − (b−a), czyli wektory a−b, b−a są liniowo zależne.
10 lis 20:06
Kamil: Czy jest na to jakis sposób ,schemat działania, czy po prostu w zadaniach tego typu trzeba
"zgadnąć" zaleznosc ?
10 lis 20:19
PW: „Schemat działania" to definicja.
10 lis 21:00
Saizou :
Każdy wektor z danej przestrzeni jest liniową kombinacją wektorów, które rozpinają tą
przestrzeń.
Wiemy, że a,b,c są liniowo niezależne, więc
każdy wektor może być wyrażony przez liniową kombinację, czyli jest w postaci
Xa + Yb + Zc, gdzie nie wszystkie X,Y,Z są równe zero
Od razu widać że wektory c−2b, a−b, b−a są liniowymi kombinacjami
10 lis 21:00
jc:
Pewien poważniejszy przykład.
u=a+b+c
v =a+2b+3c
w=a+4b+9c
Załóżmy, że a, b, c są liniowo niezależne.
Czy wektory u,v,w są liniowo niezależne?
Piszesz równanie:
xu + yv + zw=0.
czyli
x(a+b+c) + y(a+2b+3c) + z(a+4b+9c)=0
inaczej
(x+y+z)a + (x+2y+4z)b + (x+3y+9z)c=0
a ponieważ wektory a,b,c są liniowo niezależne, więc zachodzą równości
x+y+z = 0
x+2y+4z=0
x+3y+9z=0
Teraz sprawdzasz, czy powyższy układ równań ma niezerowe rozwiązanie.
Jeśli tak, to u,v,w są liniowo zależne, w przeciwnym wypadku są liniowo niezależne.
10 lis 22:18
Kamil: Bardzo dziękuje za odpowiedzi
10 lis 22:35