Wyrazy oczywiście nie muszą być logiczne
Lippi: Ile wyrazów można ułożyć ze zbioru liter SPPULLTREEEN: a) 7 literowych
b) max. 5 literowych i bez podwójnie występującej litery
10 lis 19:11
Jack: a to akurat jest jedno z ciekawszych na ktore nie znam odp.
Normalnie byloby dla 12 liter, jednak dla mniej, zaczyna sie zabawa?
10 lis 21:08
Mila:
b) {S,P,U,L,T,R,E,N}
litery nie powtarzają się
8 jednoliterowych
8*7=56 dwuliterowych
8*7*6 =336 trzyliterowch
8*7*6*5 =1680 czteroliterowych
8*7*6*5*4 =1680 *4=6720 pięcioliterowych
10 lis 21:29
Lippi: Dzięki za b)

no właśnie, jest masa przypadków do rozpatrywania:
− żadna litera się nie powtarza
− jedna litera powtarza się dwukrotnie
− jedna litera powtarza się trzykrotnie
− dwie litery powtarzają się dwukrotnie
− jedna litera powtarza się dwukrotnie, a druga trzykrotnie
− trzy litery powtarzają się dwukrotnie
− dwie litery powtarzają się dwukrotnie, a trzecia trzykrotnie
Pomoże mi to ktoś zapisać?
10 lis 21:43
Mila:
A masz chociaż odpowiedź? I skąd to zadanie?
10 lis 21:45
Lippi: Nie mam odpowiedzi

a zadanie od profesora, ze studiów
10 lis 21:48
PW: Sie zarąbać. Trzeba znaleźć sprytny sposób policzenia.
10 lis 21:50
Lippi: | | | | | | | |
Będzie to tak? 1) | 2) | 3) | itd. ? |
| | | | |
10 lis 21:53
10 lis 21:54
Lippi: bo jesli powtarza się np. E to odpadają E, P i L
10 lis 21:56
Mila:
A jaką teorię masz teraz?
kombinatoryka − matematyka dyskretna
10 lis 22:05
Lippi: Kombinatorykę i liczby zespolone
10 lis 22:06
Mila:
Trzeba literki podzielić :
X
1={S,U,T,R,N}
X
2={L,L},
X
3={P,P},
X
4={E,E,E}
1) wszystkie litery z X
1 (5) i po jednej z [X
2 i X
3] lub [X
2 i X
4] lub [X
3 i X
4]
3*(7*6)*5!
2) 4 litery z X
1 i 3 litery E
3) 3 litery z X
1 , 3 litery E i litera L
teraz muszę odejść od komputera.
Będę za chwilę.
10 lis 22:17
Lippi: okej, na razie ogarniam
10 lis 22:24
Mila:
PW, masz łatwiejszy sposób?
10 lis 22:25
PW: Myślę, ale na razie nie umiem tego dopiąć, już na dzisiaj kończę.
10 lis 22:31
Lippi: co do 1), miało tam być "7 po 6"? bo nie bardzo rozumiem ten zapis
10 lis 22:32
Mila:
1) np, Wybrano miejsca np. dla P i L na 7*6 sposobów, pozostałe ustawiamy na 5! sposobów
a właściwie wszystkie litery są różne to można tak:
3*7!
2) Muszę poprawić.
10 lis 23:24
PW: Dowcip polega na tym, że liter powtarzających się jest 7 : P,P,L,L,E,E,E. Można z nich utworzyć
ciąg 7−wyrazowy na
sposobów (permutacje z powtórzeniami). W każdym z nich można wymienić od 1 do 5 liter,
zastępując istniejące tymi dotychczas nieużywanymi, ze zbioru {S, U, T, R, N}
Wymianę 1 litery można przeprowadzić na
sposobów, wymianę 2 liter − na
sposobów, wymianę 3 liter − na
sposobów, wymianę 4 liter na
sposobów, a wymianę 5 liter na
sposobów.
Wszystkich ciągów 7−literowych jest więc
5
k = 1
11 lis 00:09
Metis: PW
11 lis 00:17
11 lis 00:25
PW: A jednak mój pomysł jest wadliwy logicznie

Wydawało się, że zamiana np. dwóch elementów w dwóch różnych ciągach 7−elementowych da różne
ciągi. Jest to błąd myślowy. Przykład:
(P, L,
P, L, E, E, E) i (L, P,
P, L, E, E, E)
są różnymi ciągami, ale zamiana dwóch pierwszych elementów na litery S, T daje to samo, w
obydwu wypadkach otrzymamy ciąg
(S, T,
P, L, E, E, E).
Nie umiem tego poprawić. Wynik z 00:09 jest zbyt duży − niektóre ciągi są liczone wielokrotnie.
11 lis 14:21
Mila:
Teraz ja, niezbyt oryginalnie, ale może się uda.
X={S,U,T,R,N}
1)SUTRN||LP lub SUTRN||LE lub SUTRN||PE
3*7!
2)SUTRN||LL lub SUTRN||PP lub SUTRN||EE
3)4 litery ze zbioru X
□□□□ EEE
4) 4 litery ze zbioru X
□□□□LPE
5*7!
5) 4 litery ze zbioru X
□□□□EPP lub □□□□ELL lub □□□□EEP lub □□□□EEL lub □□□□LLP lub □□□□PPL
6) 3 litery ze zbioru X
□□□EEEL lub □□□EEEP
7) 3 litery ze zbioru X
□□□EEPP lub □□□EELL lub □□□LLPP
8) dwie litery ze zbioru X
□□EEEPP lub □□EEELL
9) dwie litery ze zbioru X
□□EEPPL lub □□EELLP lub □□LLPPE
10) jedna litera ze zbioru X
□ EEEPPL lub □EEELLP lub □EEPPLL
| | 7! | | 7! | |
2*5* |
| +5* |
| |
| | 3!*2! | | 2!*2!*2! | |
11) EEEPPLL
Teraz
Lippi obliczy.
11 lis 18:08
Mila:
Mogłam coś pominąć.
11 lis 18:09