Kto pomoże Kondziowi??
Konrad:):): Kto pomoże Kondziowi?Kąt rozwarty równoległoboku ma 105 stopni. Dłuższa przekątna AC dzieli kąt
ostry równoległoboku w stosunku 3:2.Odległośc wierzchołków B i D od przekątnej AC jest równa
5cm.Oblicz obwód tego równoległoboku..
10 sty 20:43
Anna: pomogę
10 sty 21:05
Konrad: Wielkie dzieki Anka


czekam
10 sty 21:07
Kasia: Anna a może mnie też uda ci się pomóc
10 sty 21:14
Anna:

β = 105
0 ⇒ α = 180
0 − 105
0 = 75
0 ob= ? ob = 2a + 2b
3x + 2x = 75
0
5x = 75
0 ⇒ x = 15
0
Czyli kąty: 2x = 30
0, 3x = 45
0 ⇒ ΔAED jest równoramienny
Stąd
b = 5√2 (przekątna kwadratu o boku 5)
Z ΔABF obliczam a:
ob = 2*10 + 2* 5
√2 = 20 + 10
√2 =
10(2 + √2) cm
10 sty 21:22
10 sty 21:28
Załamana: Chyba moje życie też uratowane. :3
13 cze 21:50
nana: ♥
20 paź 21:07