Wyznacz parametr a dla którego funkcja jest ciągła
mnb: Wyznacz parametr "a" dla którego funkcja jest ciągła
| | ⎧ | exp(log(x2+1)(e−2)) gdy x≠0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | a gdy x=0 | |
Pierwszy nawias przy logarytmie to jego podstawa,a drugi to liczba logarytmowana
Chodzi mi o rozwiązanie warunku granic jednostronnych
Z góry dziękuję za pomoc
10 lis 18:51
Jack:
w czym problem?
badasz granice lewo − i prawostronne przy 0 oraz f(0).
f(0) = a (drugie rownanie)
lim exp ... = ?
x−>0
−
lim exp ... = ?
x−>0
+
jedynie uprosc troche ten exp...
exp(log
x2+1(e
−2)) = e
logx2+1(e−2)
teraz zauwaz, ze
| | loge(e−2) | |
logx2+1(e−2) = |
| |
| | loge(x2+1) | |
zatem
e do tej potegi (patrz ponizej, to jest e do potegi, moze nie byc tego widac bo to duzy ulamek)
| | loge(e−2) | | −2 | | −2 | |
e |
| = e |
| = e |
| |
| | loge(x2+1) | | loge(x2+1) | | ln(x2+1) | |
10 lis 20:03
10 lis 20:12