matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dziedzinę i przeciwdziedzinę
Piotr:
Wyznacz dziedzinę i przeciwdziedzinę funkcji
x−2
π
f(x)= −2arccos
−
3
2
Dziedzina
x−2
−1≤
≤1 |*3
3
−3≤x−2≤3 −1≤x≤5 D
f
=<−1,5> Przeciwdziedzina
x−2
0≤arccos
≤π |*(−2)
3
x−2
π
0≥−2arccos
≥−2π |−
3
2
π
x−2
5
−
≥−2arccos
≥−
2
3
2
5π
π
W
f
=<−
,−
>
2
2
Dobrze jest zrobione?
10 lis 18:34
Piotr:
up
10 lis 19:38
Jack:
jesli to wyglada tak
x−2
π
f(x) = − 2arccos(
) −
3
2
to wtedy D
f
Przeciwdziedzina tez
10 lis 19:51
Piotr:
Tak to wygląda, dzięki za odpowiedź, miłego wieczoru
10 lis 20:15