matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory skróconego mnożenia
Krk:
( 4√5 + √3)*(4√5−√3)= (√6−3√3)
2
=
10 lis 18:26
Natalia:
(a−b)(a+b)=a
2
−b
2
(a−b)
2
=a
2
−2ab+b
2
10 lis 18:29
Adamm:
(4
√
5
+
√
3
)(4
√
5
−
√
3
)=(4
√
5
)
2
−(
√
3
)
2
=80−3=77 (
√
6
−3
√
3
)
2
=(
√
6
)
2
−6
√
6
√
3
+(3
√
3
)
2
=33−18
√
2
10 lis 18:29