Układ równań - Macierze
Magda: Macierz,
Rozwiąż układ równań
a)
2x1 + 3x2 = 1
3x1 + 4x2 = 1
x1 + 2x2 = 1
4x1 + 5x2 = 1
b)
x + y = 1
x + y+ z = 4
y+z+u=−3
z+u+w=2
u+w= −1
10 lis 16:34
wmboczek: rozwiązać się nie da chyba że w sensie najmniejszych kwadratów
transformujemy Ax=B
do ATAx=ATB
10 lis 17:43
Mariusz:
My rozwiązywaliśmy takie układy w nieco inny sposób
1. Liczysz rzędy macierzy głównej oraz uzupełnionej
i sprawdzasz czy są sobie równe
Jeśli rzędy nie są równe to układ jest sprzeczny
2. Sprowadzasz układ równań do postaci Cramera (macierz główna układu jest odwracalna)
Z układu równań wybierasz nieosobliwą macierz kwadratową o stopniu
równym rzędowi macierzy głównej i uzupełnionej
Równania które nie wchodzą w skład wybranej macierzy głównej skreślasz
Kolumny z niewiadomymi które nie weszły w skład wybranej macierzy głównej
przenosisz do wektora wyrazów wolnych
3. Rozwiązujesz układ Cramera swoimi ulubionymi metodami jak
podstawianie
eliminacja
wzory wyznacznikowe Cramera
pomnożenie lewostronne przez macierz odwrotną
rozkład macierzy np LU
11 lis 13:40
jc: Mariusz, wykonywaliście dodatkową niepotrzebną pracę.
11 lis 14:05
Mariusz:
Przy czym do rozwiązania układu w postaci Cramera preferowany był sposób wyznacznikowy
Niepotrzebną pracę to jak ty proponowałbyś rozwiązywać takie równania
Mógłbyś opisać takie coś co w literaturze angielskiej nazywa się
reduced row echelon form
(tak właściwie to sprowadzanie macierzy do takiej postaci)
11 lis 14:55