Sprawdzić, że liczba zespolona jest jednym z pierwiastków wielomianu
John: Sprawdzić, że liczba zespolona 𝑥1=1+𝑖 jest jednym z pierwiastków wielomianu
𝑃(𝑥)=𝑥4−𝑥3−3𝑥2+8𝑥−6. Znaleźć pozostałe pierwiastki tego wielomianu
Podstawiłem 1+i pod x w P(x) i wyszło 0 więc mam pierwszy pierwiastek.Schematem Hornera
zszedłem do postaci x3 +ix2 +(i−4)x−3i+3.Korzystając z tego że drugi pierwiastek jest
sprzężeniem czyli 1−i(gdzieś tak wyczytałem),
użyłem jeszcze raz schematu Hornera żeby zejść do postaci x2+bx+c i polecieć z deltą lecz
wyszła mi jakaś reszta (na końcu tabelki w schemacie Hornera)więc coś mam źle?
9 lis 23:08
Jack:
Dwa twierdzenia :
1) "Jeżeli liczba zespolona "z" jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych,
to sprzężenie "z" również jest pierwiastkiem tego wielomianu"
2)"Wielomian stopnia nieparzystego o współczynnikach rzeczywistych ma co najmniej 1 pierwiastek
rzeczywisty".
(Z drugiego twierdzenia poki co nie skorzystamy).
Wiemy ze P(x) = x4 − x3 − 3x2 + 8x − 6
Po podzieleniu przez 1 + i mam x3 + ix2 + (i−4)x + 3−3i
P(x) = (1+i)(x3 + ix2 + (i−4)x + 3 − 3i)
teraz po podzieleniu (x3 + ix2 + (i−4)x + 3 − 3i) przez (1−i)
P(x) = (1+i)(1−i)(x2 + x − 3)
a dalej to juz wiesz jak.
PS mi zadna reszta nie wyszla...
10 lis 10:58
PW: Trzeba było od razu podzielić P(z) przez
(z − (1+i)(z − (1−i)) = ((z−1) + i)((z −1) − i) = (z−1)2 − i2 = z2 − 2z +1
10 lis 11:50
PW: Pomyliłem się w rachunkach.
Korekta: w ostatnim wierszu powinno być z2 − 2z + 2
Zamiast dzielenia można zgadnąć wynik (dlaczego −3 jest oczywiste, a więc szukamy tylko p):
z4−z3−3z2+8z−6 = (z2 − 2z + 2)(z2 + pz − 3) =
= z4 +pz3 − 3z2 − 2z3 − 2pz2 +6z + 2z2 + 2pz − 6 =
= z4 +(p−2)z3 +(−1−2p)z2 + (6+2p)z − 6
Porównanie współczynników przy odpowiednich potęgach zmiennej z daje:
−1 = p − 2
−3 = −1 − 2p
8 = 6 + 2p
Każde z równań daje p = 1, i tak musiało być − przecież dzielenie musi się dać wykonać (musi
istnieć zakładana liczba p − wystarczyło sprawdzić równość jednego ze współczynników po lewej
i po prawej stronie).
Niektórzy robią to w pamięci dla z3 i mówią: Jak łatwo zauważyć
z4−z3−3z2+8z−6 = (z2 − 2z + 2)(z2 + z − 3)
10 lis 12:51