Rozwiąż równanie (z różnicą symetryczna)
Daniel13169: Rozwiąż równanie:
[0,1]△A=[−1,1/2]
Nie wiem jak zacząć.
9 lis 22:08
jc: A = [0,1] Δ [−1,1/2]
9 lis 22:17
Daniel13169: Bardzo dziekuję za szybką odpowiedź.
Czyli różnica symetryczna działa tak jak minus w rownaniu?

Jeśli dobrze widzę, to trzeba
było
przenieść △A z lewej strony na prawą i wtedy △ znika tak jak minus w równaniach gdy przenosze z
prawej na lewa lub lewej na prawa? Poźniej przedzial
[−1, 1/2] na lewą i zmiana znaku czyli daję △?
Czyli teraz podać tylko wynik tej róznicy, ktory według mnie wynosi [−1,0)∪(1/2,1] ?

Dobry wynik i to moje rozumowanie powyżej?
9 lis 22:30
Daniel13169: Troche skomplikowana ta moja wypowiedź, ale mam nadzieję, że mniej wiecej wiadomo co chciałem
powiedziec.
9 lis 22:32
jc: Niezupełnie tak.
[0,1] Δ A = [−1, 1/2]
[0,1] Δ [0,1] Δ A = [0,1] Δ [−1, 1/2]
[0,1] Δ [0,1] Δ A = A
A = [0,1] Δ [−1, 1/2]
Co wynika z poniższych własności (chyba prawdziwych)
A Δ A = 0
A Δ 0 = A
A Δ B = B Δ A
A Δ (B Δ C) = (A Δ B) Δ C
9 lis 22:40
Daniel13169: To tak jakbym mnożył oboustronnie przez [0,1]△ po to aby móc korzystać z poniższych własności i
otrzymać równanie postaci A= [0,1]△[−1,1/2]
A moj wynik 2 posty wczesniej dobry?
9 lis 22:47
jc:
Mnożysz przez [0,1]. Δ oznacza działanie.
Równanie: U Δ A = W.
Rozwiązanie: U Δ W = U Δ (U Δ A) = (U Δ U) Δ A = 0 Δ A = A.
9 lis 22:51
Daniel13169: I jeszcze mam ostatnie 2 pytania.
Mam polecenie: "Znajdź wykresy podanych funkcji zdaniowych"
np. takiej x2+1=0, X=R. Wystarczy że narysuję podaną parabolę czy muszę jakoś to rozpisać z
definicji wykresu funkcji zdaniowej i wtedy narysować.
Jak znaleźć wykres funkcji zdaniowej: x≠x i X=ℤ?
9 lis 22:56
Daniel13169: Przepraszam to powinno być x2−1>0 nie x2+1=0 , bo przecież wtedy nie ma takiego x
rzeczywistego.
9 lis 23:01