Pochodne
Jacekk: Witam, niestety po zalogowaniu się nadal nie mam możliwości komentowania własnego postu. Czy
jest ktoś tak dobry kto rozwiązałby mi te dwa zadania?
Oblicz pochodną:
pierwiastek 3 stopnia z x + arctgx/cosx * ex (tutaj cały licznik to pierwsza częśc a cały
mianownik to to co jest za kreską ułamkową)
Wykaż z definicji wzór na pochodną iloczynu dwóch funkcji:
(f(x)*g(x))' = f'(x) * g(x) + f(x) * g'(x)
9 lis 21:59
Mila:
Wejdź z innej przeglądarki, może się uda.
taka to funkcja?
9 lis 22:21
Jacekk: Pod pierwiastkiem w liczniku jest tylko x, resta bez pierwiastku. Teraz wszedłem przez telefon
i jest ok.
9 lis 22:26
Metis: Wygeneruj ciasteczko.
Zacznij dodawać nowe zadanie, a gdy przyjdzie do jego wysłania, zaniechaj operacji. Później
będziesz mógł normalnie postować
9 lis 22:28
9 lis 22:43
Mila:
| | 3√x+arctgx | | x1/3+arctgx | |
f(x)= |
| = |
| |
| | cosx*ex | | cosx*ex | |
f'(x)=
| | 1 | | (13*x−2/3+ |
| )*cosx*ex− (3√x+arctgx)*[−sinx*ex+ex*cosx] | | | x2+1 | |
| |
| = |
| cos2x*e2x | |
| | | | 1 | | 1 | | ex*[( |
| + |
| )*cosx−(3√x+arctgx)*(−sinx+cosx)] | | | 33√x2 | | x2+1 | |
| |
= |
| = |
| | cos2x*e2x | |
| | | | 1 | | 1 | | [( |
| + |
| )*cosx−(3√x+arctgx)*[−sinx+cosx] | | | 33√x2 | | x2+1 | |
| |
= |
| |
| | cos2x*ex | |
możesz tak zostawić
9 lis 22:53
9 lis 22:54
Jacekk: Bardzo Ci dziękuje
9 lis 22:55
Mila:
9 lis 23:02