badanie przebiegu zmienności funkcji
Blazkowicz: Zbadaj przebieg zmienności funkcji:
9 lis 21:46
Blazkowicz: głównie to nie wiem jak narysować wykres...
9 lis 21:53
Janek191:
9 lis 21:56
Omikron: Wykres rysujesz na sam koniec, na podstawie wszystkiego co wyliczyłeś. Zaznacz asymptoty,
miejsca zerowe, sprawdź jakie granice wyszły, kiedy funkcja jest rosnąca, kiedy malejąca.
9 lis 21:56
Blazkowicz: dzięki dzięki
9 lis 22:00
Mila:

1) dziedzina
x
2−1≠0⇔x≠1 i x≠−1
D=R\{−1,1}
2) miejsca zerowe:
4−x
2=0
x=2 lub x=−2
3) granice na krańcach dziedziny:
y=−1 asymptota pozioma
| | 4−x2 | | 3 | |
lim x→−1− |
| = ∞ bo masz symbol [ |
| ] |
| | x2−1 | | 0+ | |
| | 4−x2 | | 3 | |
lim x→−1+ |
| = −∞ bo masz symbol [ |
| ] |
| | x2−1 | | 0− | |
x=−1 asymptota pionowa
x=1 asymptota pionowa, policz granice w x=1 ( rysujesz te asymptoty)
4) monotoniczność
| | −2x*(x2−1)−(4−x2)*(2x) | | −6x | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
f'(x)=0⇔−6x=0⇔x=0 dla x=0 może być ekstremum
f'(x)>0⇔−6x>0⇔x<0
Funkcja rosnąca w przedziałach (−
∞,−1) , (−1,0)
funkcja malejąca w przedziałach (0,1),(1,
∞)
5) szkicujesz wykres.
w x=0 funkcja ma maksimum
| | 4 | |
f(0)= |
| =−4 (zaznaczasz ) |
| | −1 | |
9 lis 22:17
Blazkowicz: dziękuję
10 lis 00:03
Mariusz:
Mila co z drugą pochodną
funkcja wypukła itd ,punkty przegięcia
10 lis 01:09
Krzysiek: Mariusz
Tutaj nalezy sie oliczyc . Wiec po co ja. Moze to zrobic ktos inny.
10 lis 08:46