wyznacz macierz x z równania
Sabina: Wyznacz macierz X z równania:
[(2x)T] −1 = [4 −6]
2 1
9 lis 21:38
Mariusz:
4 −6 1 0
2 1 0 1
4 −6 1 0
4 2 0 2
4 −6 1 0
0 8 −1 2
16 −24 4 0
0 8 −1 2
16 0 1 6
0 16 −2 4
(2x)
T=
2x=
x=
10 lis 14:37
Sabina: Cześć dziękuję za obliczenia, a czy mógłbyś rozpisać jak do tego doszedłeś i jak, co obliczałeś
po kolei, bo niestety mam problem ze zrozumieniem...
10 lis 16:37
Mariusz:
Skorzystałem z tego że macierz odwrotna i transpozycja są inwolucjami czyli
(XT)T=X oraz (X−1)−1=X
oraz z tego że mnożenie macierzy przez skalar to mnożenie
wszystkich jej elementów przez ten skalar
Obliczać macierz najlepiej stosując eliminację
Macierz blokową [A|I] przekształcasz do postaci [I|A−1]
Transpozycji możesz dokonać przepisując wiersze jako kolumny
12 lis 05:07