Wyrażenia wymierne, proszę o pomoc
Jaro:
9 lis 21:37
Janek191:
Rozłożyć liczniki i mianowniki na czynniki i skrócić
9 lis 21:39
zef: Artysta !

, zał: 4−9x
2≠0 , 9−16x
2≠0
| 4x−3 | | 3x+2 | |
| * |
| = |
| (2−3x)(2+3x) | | (3−4x)(3+4x) | |
9 lis 21:40
zef: Oj za dużo aż skróciłem, zaraz poprawię
9 lis 21:42
Krzysiek: Popraw to
9 lis 21:43
zef: | 4x−3 | | 1 | |
| * |
| = |
| 2−3x | | (3−4x)(3+4x) | |
| 4x−3 | | −(3−4x) | | −1 | |
| = |
| = |
| = |
| (2−3x)(3−4x)(3+4x) | | (2−3x)(3−4x)(3+4x) | | (2−3x)(3+4x) | |
9 lis 21:47
Jaro: Te drugie obliczenia są ciągiem połowy pierwszego, czy są zapisane od nowa? Dziękuje za pomoc !
9 lis 21:51