Wytlumaczenie zadania "oblicz granice"
rokson: Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak rozwiązać taki przykład?
Polecenie: Oblicz granicę.
a) lim→−∞ (2x5 − x3 + 3)
Temat:Granica funkcji w nieskończoności jakby ktoś pytał.
9 lis 21:18
Janek191:
| | 1 | | 3 | |
f(x) = x5*( 2 − |
| + |
| ) |
| | x2 | | x5 | |
więc
lim f(x) = [ −
∞*( 2 − 0 + 0 ] = −
∞
x→−
∞
9 lis 21:26
Rokson: Dziekuje za odpowiedz lecz mam jeszcze jedno pytanie:
Skad sie wzięło
1x2 +
3x5 i nastepnie cala nastepna linijka?
9 lis 22:15
Milo: x
5 wyłączamy przed nawias, czyli z −x
3 zostanie
−1x2, a z 3 zostanie
3x5
Ponieważ ułamki te to liczby dzielone przez coś, co dąży nieskończoności (nieważne + czy − ),
to one dążą do 0, stąd to podstawienie w następnej linijce. Mam nadzieję, że pomogłem.
9 lis 23:41