| 1 | ||
sinxcosx= | , z równania głównego wiem też że sinx+cosx=√2, sinx=√2−cosx to podstawię. | |
| 2 |
| 1 | ||
(√2−cosx)cosx= | ||
| 2 |
| 1 | ||
√2cosx−cos2x− | =0 | |
| 2 |
| 1 | ||
√2t2−t− | =0 | |
| 2 |
| √2 | ||
(t− | )2=0 | |
| 2 |
| √2 | ||
t= | ||
| 2 |
| √2 | ||
cosx= | ||
| 2 |
| π | 3π | |||
x1= | +2kπ lub x2= | +2kπ | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
wykres funkcji f(x)=√2cosx−cos2x− | ma dziedzinę x∊<0;∞) jednak nie wiem skąd to | |
| 2 |
sin x + cos x = √2 ⇒ cos x = √2 − sin x
sin2 x + cos2 x = 1
więc
sin2 x + ( √2 − sin x)2 = 1
sin2 x + 2 − 2√2 sin x + sin2 x = 1
2 sin2 x − 2√2 sin x + 1 = 0
Δ = 8 − 4*2* 1 = 0
| 2√2 | √2 | |||
sin x= | = | |||
| 4 | 2 |
| π | ||
x = | + 2π*k k − dowolna liczba całkowita | |
| 4 |
| √2 | ||
sinx= | ||
| 2 |
| π | π | 3π | ||||
x= | +2kπ i 2 rozwiązanie x=π− | +2kπ= | +2kπ czemu tego drugiego nie ma ? | |||
| 4 | 4 | 4 |
| √2 | √2 | ||
*sinx+ | *cosx=1 | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
cos | *sinx+sin | *cosx=1⇔ | ||
| 4 | 4 |
| π | ||
sin(x+ | )=1⇔ | |
| 4 |
| π | π | |||
x+ | = | +2kπ | ||
| 4 | 2 |
| π | ||
x= | +2kπ , k∊C | |
| 4 |
| π | ||
x= | ||
| 4 |
| π | π | √2 | √2 | |||||
L=sin | +cos | = | + | =√2=P | ||||
| 4 | 4 | 2 | 2 |
| 3π | ||
x= | ||
| 4 |
| √2 | √2 | |||
L= | − | =0≠P | ||
| 2 | 2 |
| √2 | ||
2) Równanie cosx= | źle rozwiązałeś | |
| 2 |
| π | π | π | ||||
x1= | +2kπ lub x2 =− | +2kπ (albo x2=2π− | +2kπ) | |||
| 4 | 4 | 4 |
| √2 | ||
Tak, tak z tym cosx= | to już taki błąd bo na szybko pisałem i pomyślałem o sinusie. 2) | |
| 2 |