matematykaszkolna.pl
zad matthew: rysunekCześć, Mam takie zadanie: Dany jest trapez prostokątny ABCD o kącie prostym przy wierzchołkach A i D. Kąt rozwarty trapezu ma miarę 120o, ramię pochyłe ma długość 6, a krótsza podstawa 4. Wyznacz długość ramienia prostopadłego i drugiej podstawy, wiedząc, że w ten trapez można wpisać okrąg. NIe jestem pewien, czy dobrze zrobiłem.....
 b 
cos60o =

6 
1 b 

=

2 6 
2b = 6 b = 3 bok "b"
 a 
sin60o =

6 
3 a 

=

2 6 
2a = 63 a = 33 bok "a" |AB| = 4 + b |AB| = 4 + 3 = 7 Bardzo proszę o sprawdzenie ... Dziękuję emotka
10 sty 20:28
Fruu: Elegancko^^
10 sty 20:34
matthew: No to kamien z serca Ale mam pytanie, czy ostatnie zdanie nie zmienia sensu zadania?... Chodzi mi o ten okrąg wpisany w trapez.... Bo właściwie ta dana nie była mi do niczego potrzebna kiedy wykonywałem obliczenia..... Dzięki za odpowiedz emotka
10 sty 20:37
paziówna: jeśli w trapez można wpisać okrąg, to zachodzi równość |CD| + |AB| = |AD| + |BC| 4 + 7 = 33 + 6 i sprzeczność... ale jak patrzę na rozwiązanie, to błędu nie widzę. więc ja nie wiem
10 sty 20:38
Bogdan: Zadanie zawiera sprzeczne ze sobą dane i w związku z tym nie ma rozwiązania. Jeśli w ten trapez można wpisać okrąg, to jego kąty nieproste nie mogą mieć miar 60o i 120o. Jeśli natomiast miary kątów nieprostych są równe 60o i 120o, to nie można w niego wpisać okręgu stycznego do boków trapezu.
10 sty 20:59
matthew: No to nie rozumiem.... rzeczywiście źle sformułowane zadanie, czy po prostu podchwytliwe....?
10 sty 21:19