zad
matthew:

Cześć,
Mam takie zadanie:
Dany jest trapez prostokątny ABCD o kącie prostym przy wierzchołkach A i D. Kąt rozwarty
trapezu ma miarę 120
o, ramię pochyłe ma długość 6, a krótsza podstawa 4. Wyznacz długość
ramienia prostopadłego i drugiej podstawy, wiedząc, że w ten trapez można wpisać okrąg.
NIe jestem pewien, czy dobrze zrobiłem.....
2b = 6
b = 3 bok "b"
2a = 6
√3
a = 3
√3 bok "a"
|AB| = 4 + b
|AB| = 4 + 3 = 7
Bardzo proszę o sprawdzenie ...

Dziękuję
10 sty 20:28
Fruu: Elegancko^^
10 sty 20:34
matthew: No to kamien z serca

Ale mam pytanie, czy ostatnie zdanie nie zmienia sensu zadania?...
Chodzi mi o ten okrąg wpisany w trapez.... Bo właściwie ta dana nie była mi do niczego
potrzebna kiedy wykonywałem obliczenia.....
Dzięki za odpowiedz
10 sty 20:37
paziówna: jeśli w trapez można wpisać okrąg, to zachodzi równość
|CD| + |AB| = |AD| + |BC|
4 + 7 = 3√3 + 6
i sprzeczność...
ale jak patrzę na rozwiązanie, to błędu nie widzę. więc ja nie wiem
10 sty 20:38
Bogdan:
Zadanie zawiera sprzeczne ze sobą dane i w związku z tym nie ma rozwiązania.
Jeśli w ten trapez można wpisać okrąg, to jego kąty nieproste nie mogą mieć miar
60o i 120o.
Jeśli natomiast miary kątów nieprostych są równe 60o i 120o, to nie można w niego
wpisać okręgu stycznego do boków trapezu.
10 sty 20:59
matthew: No to nie rozumiem.... rzeczywiście źle sformułowane zadanie, czy po prostu podchwytliwe....?
10 sty 21:19