Rozwiąż nierówności
Jolka : Witam mam problem z zadaniem z matmy (nie ogarniam jak zrobić

) trzeba rozwiązać nierówności
pomoże ktoś?

a) (x+5)(x−4)(2−x)>0
b)x
2(x−3)
2(6−x)(x
−16)≤0
9 lis 21:03
9 lis 21:04
Jolka :

xe (−
∞;−5)i ( 1,4) ?
czy coś pomieszałam
9 lis 21:18
Jolka : ( tak wyszło mi w a)
9 lis 21:19
Krzysiek: W przykladzie a) wystepuje miejsce zerowe x=1 ?
9 lis 21:20
Jolka : chyba x=0 tylko mi rysowanie tutaj nie wychodzi
9 lis 21:21
Janek191:
9 lis 21:22
Krzysiek: Niech wroci do linka poczyta i potem napisze rozwiazanie .
9 lis 21:23
Jolka : dzięki

a możesz pokazać jak powinno wyglądać b?
9 lis 21:24
Krzysiek: Najpierw nalezy sprawdzic co sie wstawia .Nawet jak juz sie wstawilo z bledem to nalezy
poprawic .
9 lis 21:26
Jolka : nie zauważyłam ze pomyliłam 1 z 2 sorry... dla tego chciałam żeby ktoś to zobaczył
9 lis 21:29
Jolka : zadanie b
x2(x−3)2 (6−x)(x2−16)≤0
x1=0 −dwukrotny
x2=3−dwukrotny
x3=−6−jednokrotny
x4=4−dwukrotny czy 16?
9 lis 21:41