Czy funkcja jest surjekcją?
RoY: Czy funkcja f: R \ {−4, 4} → R, określona wzorem f(x) = (x+1) / x2 − 16 jest surjekcją?
Odpowiedź uzasadnij.
Kompletnie nie mam pomysłu jak się za to zabrać, mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
9 lis 20:34
RoY: odświeżam
9 lis 22:09
jc: Wyrzucasz 4 i −4, a dopuszczasz 0. f(0) = 1/0 − 16 = ?
9 lis 22:15
RoY: wychodzi
1−16, jednak nic nie rozumiem. Dlaczego dopuszczam zero

? można jaśniej?
9 lis 22:22
jc: To policz f(0). 4 nie sprawia kłopotu. f(4) = 5/16 − 16= −251/16.
9 lis 22:43
PW: Jeszcze sie nie zorientowałeś? Napisz porządnie definicję funkcji. Użyj litery "U" do pisania
ułamka (patrz: Kliknij po więcej przykładów z lewej strony okienka edycyjnego).
9 lis 22:48
jc: PW, a potem ja się użyje w zadaniu ukośnika, to 1/3 studentów ma kłopot.
Dwa ukośniki to nawias 2/3+1/4 = 2(2+1)4=24. Takie cuda też widziałem.
9 lis 22:58
RoY: tak lepiej widać
| | x + 1 | |
f: R \ {−4, 4} → R, określona wzorem |
| |
| | x2 − 16 | |
Nie, nie zorientowałem się. Dlaczego f(0)?
9 lis 23:37
jc: RoY, zmieniłeś funkcję. Twoja pierwsza funkcja nie miała sensu dla x=0.
Poprzednio f(4)=−251/16. Teraz nie wolno mam podstawić 4.
10 lis 00:10