równanie
Tomm: rozwiąż równanie:
cos2x + sin2x = 2 , x∊<−3π, π2 >
zamieniłem to na : cos2 x − sin2 x +2sinxcosx = 2
nie wiem co dalej
9 lis 19:01
Adamm: no więc tak, pomyślmy logicznie
kiedy cos(2x)+sin(2x)=2 ?
tylko wtedy gdy sin(2x)=1 ∧ cos(2x)=1
czyli nigdy
równanie sprzeczne
9 lis 19:15
Mariusz:
| e2ix+e−2ix | | e2ix−e−2ix | |
| + |
| =2 |
| 2 | | 2i | |
ie
2ix+ie
−2ix+e
2ix−e
−2ix=4i
(1+i)e
2ix+(−1+i)e
−2ix=4i
(1+i)e
4ix+(−1+i)=4ie
2ix
(1+i)e
4ix−4ie
2ix+(−1+i)=0
t=e
2ix
(1+i)t
2−4it+(−1+i)=0
| | 4i±√−16+4(1+i)(1−i) | |
t= |
| |
| | 2(1+i) | |
11 lis 13:56