1 | ||
k=− | ||
2 |
6 | ||
r=|k|*R= | =3 | |
2 |
1 | ||
SO'→=[x−1,y−2]=− | *[−4,−2]⇔ | |
2 |
1 | ||
k=− | , r=3− promień nowego okręgu | |
2 |
1 | 1 | 3 | 3 | |||||
x'=− | *(−3)+1*(1+ | )= | + | =3 | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | |||
y'=− | *0+2*(1+ | )=3 | ||
2 | 2 |
1 | ||
2) w powinowactwie o skali k=− | okrąg przekształca się w elipsę. | |
2 |
1 | ||
k= | ||
3 |
1 | ||
y'= | y⇔y=y' | |
3 |
(x'+3)2 | y'2 | ||
+ | =1⇔ | ||
62 | 36/9 |
(x'+3)2 | y'2 | ||
+ | =1⇔ | ||
62 | 22 |
(x+3)2 | y2 | ||
+ | =1 równanie elipsy, która jest obrazem danego okręgu | ||
62 | 22 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |