wykaż że, nierówność kwadratowa
Rorat: "wykaż że" dla p = −3 nierówność jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą.
px2 +√2x+p<0
−3x2−3√2x−3<0
−x2−√2−1<0
Δ=2−4=−2
ramiona paraboli skierowane w dół a funkcja nie posiada miejsc zerowych czyli w całości
znajduję się pod wykresem
i teraz mam pytanie, czy można to rozwiązać w taki sposób a jeśli tak czy to jest poprawne
wykazanie" ?
9 lis 18:17
===:
oczywiście
z tym, że tam masz p(2}x a nie −3√2
9 lis 18:20
Rorat: oki, no tak racja dzięki
9 lis 18:25