Funkcja ciągła i jej własności
qwerty: Wykaż, że równanie (x2+x−10)*sinx+cosx=0
9 lis 18:00
Adamm: że równanie?
9 lis 18:07
qwerty: Że równanie.
9 lis 18:12
Krzysiek: Teraz ciekawe ile bedzie odpowiedzi i prosb o dokladne przepisane tresci zadania ?
9 lis 18:14
Adamm: nie będzie odpowiedzi bo nie ma treści
9 lis 18:15
qwerty: Ma co najmniej jedno rozwiązanie xD
9 lis 18:16
Krzysiek: Gosciu to troll ale bedzie udawal niewiniatko .
9 lis 18:18
qwerty: To nie jest troll, każdy może popełnić błąd.
9 lis 18:28
qwerty: Wiem, że z tego twierdzenia o funkcjach ciągłych mamy tutaj iloczyn i sumę funkcji ciągłych
więc cała funkcja jest ciągła. Pewnie wypada poszukać 2 argumentów, dla których przyjmuje ona
waryości różnych znaków, ale tu się pojawia pytanie: Jak je znaleźć? Macie jakąś zasadę za
pomocą której to robicie?
9 lis 18:30
Adamm: f(x)=(x2+x−10)sinx+cosx
f(0)=1
f(π)=−1
zgodnie z tw. Darboux istnieje taki c∊(0;π) że f(c)=0
9 lis 19:18