Wykres
Agata: Naszkicuj wykres funkcji:
a) f(x) = |x−3|(x−1) b) f(x)=(x+1)|x−2|
c) f(x) = x|x+1| − x c) f(x) = x
2 + 4|1−x| dla xe (0,2>
Prosze o wytlumaczenie szczegolowe jak to robic
9 lis 17:22
Adamm: dzielisz na przedziały i lecisz, np.
f(x)=x|x+1|−x
dla x<−1, f(x)=−x2−2x, rysujesz dla danego przedziału
dla x≥−1, f(x)=x2, to samo
9 lis 17:26
Agata: nie czaje
9 lis 17:48
PW:

Dla zadań a) i b) widzę możliwość wykręcenia się sianem.
f(x) = |x−3|(x−1) ⇒ f
2(x) = |x−3|
2(x−1)
2 = (x−3)
2(x−1)
2 = [(x−3)(x−1)]
2
skoro f
2(x) = a
2, to f(x) = a (jeżeli a >0) lub f(x) = − a (jeżeli a <0).
Rysujemy wykres h(x) = (x−3)(x−1), nasza f pokrywa się z h tam, gdzie h(x) ≥ 0, zaś jest równa
−h tam, gdzie h(x) <0..
9 lis 17:51
Omikron: Agata, w przedziale (−∞,−1) x+1 jest dodatnie czy ujemne?
9 lis 17:55
Agata: ujemnie?
9 lis 18:23
Agata: takie niby proste ,nie czaje jak to przekształcać ?
9 lis 18:23
Krzysiek: Czyżby ? .
9 lis 18:26
Omikron: Skoro jest ujemne w tym przedziale to |x+1|=? (opuść moduł)
9 lis 18:28
Agata: −x+1

9 lis 18:37
Agata: .
9 lis 18:42
Agata: lol
9 lis 18:47
Omikron: Nie
9 lis 18:50
Omikron: Musisz zmienić znak, czy opuszczając moduł stawiasz przed nim −
−(x+1)=−x−1
9 lis 18:50
Omikron: *czyli
9 lis 18:51
Agata: ale to do którego jest przykładu? bo sie pogubilam
9 lis 18:55
Agata: −x−1 juz rozumiem,a który to przyklad?
9 lis 18:56
Omikron: W przykładzie c to masz, ale ogólnie taką zasadę się stosuje. Rysuj sobie wykres wyrażenia
wewnątrz modułu i sprawdzaj kiedy jest ujemne, a kiedy nieujemne. Dziel na odpowiednie
przedziały i zdejmuj moduł.
9 lis 19:00
Krzysiek: I tak zaraz dostaniesz odpowiedz Nie czaję tego
9 lis 19:01
Agata: Dzieki Omikron już rozumiem
9 lis 19:04